ZDA 2005

ZDA 2 (Po mesecu dni življenja v Ameriki)
23. junij 2005

Pozdravček,

prvih nekaj dni v Ameriki sem doživljal kot počitek, pa ne od dela, ampak od napornih zadnjih dni doma.

Sicer pa sem začel delati že drugi dan po prihodu v kamp.  Na pogodbi mi piše, da sem zadolžen za pomivanje posode in pripravo hrane, vendar že od prvega dne pripravljam solate in pomagam pri pripravi hrane (desna roka šefu Michaelu).

Trenutno zelo uživam v delu. Zelo dobro se razumem z ostalimi delavci. Tudi odnos nadrejen- podrejen je veliko bom sproščujoč, kot recimo v Sloveniji.
Kar nekaj ljudi (staff-a) je lanskih, tako da smo se zelo hitro navadili drug na drugega, vmes pa navezali stike še z ostalimi, ki so tukaj prvič. Opažam, da se Američani veliko prej “odprejo” in navežejo stike z drugimi kot mi.

Kako poteka delavnik? Delam 40 ur na teden – tako predvideva tukajšnja zakonodaja. Vse kar je nad 40 ur, ti priznajo kot naduro, ki jih vsi kar pridno nabiramo. V kuhinji delam 5-6krat na teden in to v dveh izmen. Od 6-14 dopoldan in od 14-22 ure popoldan. Enkrat na teden pa imam tudi nočno čiščenje – čistim prostore, ki so namenjeni gostom (jedilnica, fitnes center in bar…).
“Obožujem” nočno čiščenje, kadar naslednji dan delam zjutraj. S čiščenjem pričnem  ob 10tih zvečer in  končam ob 2 zjutraj, nato pa naslednji dan delam od 6-2. Takrat se zelo prileže jutranji sprehodi od hiše kjer živim pa do kuhinje, ki je oddaljena 5 minut hoje…

Zdaj  pa imam 2 st job. In kaj je to? Kolikor mi čas dopušča,  grem pomagat pospravljat bajte, nekaj podobnega kot sobarica. Ne, da ne bo kdo mislil, da se mi je poslabšalo, stanje je še vedno stabilno…

Če koga zanima kaj več o kampu, si lahko prebere na: http://www.tylerplace.com

Tudi za zabavo se najde čas. Recimo za igranje namiznega tenisa, odbojke, kopanje…. Enkrat do dvakrat na teden imamo tudi žurko….
Že Hemingway je nekoč zapisal, da se normalen človek mora od časa do časa napiti, da lahko preživi z norci.

Hrana: »obupna« – vse sladko. Juha sladka, meso sladko, kruh ogaben. Če sem iskren, pogrešam samo domačo hrano in popolnoma nič drugega. No, še sreča, da je sladoleda v neomejenih količinah.
Če ne bi delal v kuhinji, bi bil velikokrat lačen, pa ne zaradi izbirčnosti, ampak zaradi čudnih kombinacij.
Za primerjavo: Američani jedo za zajtrk klobase z javorjevim sirupom (pikantno-sladkega okusa), pečen krompir, jajce na nekaj načinov, da ne pozabim kečapa, mrzel sok…pa še kaj nenavadnega bi se našlo.
Vreme: zelo različno. Prvih nekaj dni po prihodu v ZDA je bilo zelo mrzlo, tako da sem zmrzoval v sobi. Prejšnji teden pa vročina, da sem imel v sobi odprto okno in vklopljen  ventilator, da sem preživel. Vse me je spominjalo na Azijo. Zadnji teden pa je bilo spet hladno in deževno vreme.

Nekdo me je vprašal, zakaj sem napisal začetek konca?
Lansko poletje sem tukaj preživel zadnjih 14 delovnih dni v Ameriki. Letos pa sem začel tam, kjer sem lani končal. Tokrat sicer ne pomivam posode, ampak pripravljam hrano. Razlika je tudi ta, da  Jiržija ni zraven.

Lp,
Zoran