ZDA 2004

8.10.2004
Pozdravljeni vsi skupaj,

sem že doma. Naj vam povem, kako sem preživel nekaj zadnjih dni v Ameriki.
V zadnjem javljanju sem bil v Miamiju.  Od tam pa sem jo mahnil na 7-dnevno turo po Floridi. Vse skupaj se je začelo v Miamiju, kjer sem spoznal nove sopotnike, s katerimi smo se popeljali po mestu, nato pa zavili proti jugu, kjer leži Key West – najjužnejša točka ZDA. Tu smo pričakali sončni zahod in doživeli nočno življenje. Izpustili nismo niti striptiz kluba.
Naslednji dan smo šli z ladjo dobrih 15km južneje od Key Westa – na majhen koralni greben, kjer smo z masko in cevko opazovali podmorski svet.
Plavali smo nad koralnim grebenom, opazovali raznobarvne tropske ribe, pozdravil nas je tudi nekaj metrski morski pes, ki pa na našo srečo ni nevaren za ljudi.
Pot smo nadaljevali proti severu, do nacionalnega parka Everglades. Tu smo se vozili z hidrogliserjem po ogromnem močvirju, opazovali aligatorje, družbo so nam delali roji komarjev, ki so nas spremljali celo pot po Floridi.
Zatem pa po zahodni obali Floride v Naples, Sanibel Island, St. Peterburg, Tampa in do Orlanda, kjer se je tura končala predčasno. Iz juga se je približeval že naslednji hurikan Jeanne.
Ravno na Sanibel Island sem prvič videl posledice hurikana Ivana. Na tem otoku je bilo pravo opustošenje. Kjer je bil nekoč gozd, so zdaj le podrta drevesa… da o odkritih hišah, zlomljenih obcestnih tablah in stebrih za luči ne izgubljam besed. Res smo lahko srečni, da živimo v tako mirnem delu sveta.

Za konec pa še 3 dni New Yorka, kjer sem si ogledal 381m visok Empire State Building, pa Times Square, kjer novo leto pričaka okrog milijon ljudi, EX-WTC, Littel Italia in Chinatown, kjer sem se najedel zelo dobro in poceni… New York je zanimivo mesto, a predrago za popotniški žep. Že samo prenočišče te stane  30-40$.
Dopoldan zadnjega dne sem se sprehodil še po Centralnem Parku, zvečer pa odpravil na letališče  in poletel proti Evropi in Sloveniji. Domov sem se srečno vrnil po 103 dneh dela in potovanja po ZDA.

Če samo pomislim, kako se je začela moja avantura konec decembra, ko sem se prijavil za poletno delo v ZDA, oddal prijavnico, opravil kratek intervju in čakal. Ko so mi v začetku marca iz STA Ljubljana sporočili, da so mi našli kamp, sem prvič v življenju tudi slišal za zvezno državo Vermont. Dolgo časa sem jo iskal na zemljevidu, dokler je nisem našel severno od New Yorka pri Kanadski meji na severovzhodnem delu ZDA, ki ga imenujejo New England. Bolj ko se je približeval 18.6, ko sem imel polet za ZDA, bolj sem bil nestrpen in v zadregi, kajti še sanjalo sem mi ni, v kaj se spuščam in kako bo potekalo življenje v ZDA. Postavljalo se mi je ogromno vprašanj…

To je bilo moje prvo delo in potovanje v ZDA. Upam, da tudi ne zadnje. Lahko  rečem, da sem se veliko naučil – spoznal veliko ljudi, doživel nepozabne dogodivščine….Predvsem pa sem razširil svoje obzorje in poglobil doživljanje sveta…in zdaj nekoliko bolj cenim življenje nasploh!

Hvala vsem, ki ste  brali moje maile. Še posebej mojim staršem, ki so me s strahom peljali na letališče in me z velikim veseljem in olajšanjem pričakali ob moji vrnitvi.

Lep pozdrav,
Zoran