ZDA 2004

17.9.2004
Ojla!

Pa tako sem ga želel videt…Ja hurikan  Ivana mislim, pa je že nekje na severu… 

Trenutno se nahajam v  Miamiju, dve ulici od Miami Beacha in  pri  30 stopinjah C v senci…O hurikanu ne duha in ne sluha.
11.9 sva zapustila kamp in se odpravila  v glavno mesto ZDA v Washington DC, kjer sva ostala 2 dni. Ogledala sva si glavne znamenitosti mesta. Capitol (kongres), kjer imajo organiziran brezplačen vodeni ogled, vendar so varnostni ukrepi zalo strogi, tako da te pregledajo enako kot bi bil na letališču. Prtljago pregledajo z rentgenom, sam pa moreš it čez detektor kovin. Kljub vsem varnostnim ukrepom sem v nahrbtniku »švercal« mali nož, a ga na srečo niso odkrili… Sprehodila sva se do Lincoln Memorial, ki je posvečen 16. predsedniku ZDA Abrahamu Lincolnu, malo naprej sva obiskala še spomenik WW II.  II. Svetovni vojni ter nekaj muzejev, kjer so vsi ogledi brezplačni. Izpustila  nisva  niti Bele hiše (The White House). Morem priznati, da nikoli še  nisem videl takšnih varnostnih ukrepov, kot tu… Povsod  te pregledajo. Tudi ko greš v muzeje … Ja, črni 11. september 2001 je močno zaznamoval življenje v ZDA…
Zadnji večer sva kupila nekaj pijače in se odpravila na streho hostla in dolgo v noč pogovarjala o poletju, ki sva ga preživela skupaj. Od tega, kako sva se spoznala in kako so se potem stvari odvijale naprej. Jirži je to povedal na zelo duhovit in iskren način: “When we met in first time on orientation meeting in New York, you just say Iam Zoran and I come from Slovenia and then you been all day quietly… but now, I can`t stop you, because you`re talking all the time… in na koncu dodal še Slovenska prasnica, kot smo se za šalo klicali.
V Washingtonu DC sem po treh mesecih ostal sam. Jirži seje odpravil v New York. Jaz pa dobrih 1500 km južneje, v Miami na Florido. Voznik na greyhound-ovem avtobusu me je vprašal: »Do you want to see Ivan?« Ampak dan kasneje, ko sem prispel na Florido o hurikanu ni bilo nobenega sledu. Ravno ta čas so po Floridi pustošili hurikani. Imel sem srečo, da sem prispel dan po Ivan-u in nato ujel zadnji avtobus, s katerim sem pobegnil pred Jeanne.
Tu sem se sprehodil po mestu, šel v Little Havano, kubansko četrt, kjer živi nekaj tisoč priseljencev iz Kube.
Da ne govorim o neznosni vročini in lepih dekletih na plaži. Zdaj razumem, zakaj imajo plastični kirurgi toliko dela. Silikon in tanga hlačke so največji hit na plaži….

Vroč pozdrav iz Miamija,
Zoran