ZDA 2004

28.8.2004
Ojla!

Že nekaj časa je od tega, kar sem se vam nazadnje oglasil iz Amerike. V tem času se ni zgodilo nič posebnega razen tega, da sem 23.8  končal z delom v kampu. Najbolj mi bo v spominu ostalo zadnjih nekaj dni, ki so bili zelo žalostni. Posloviti sem se moral od vseh teh novih prijateljev in znancev, ki sem jih spoznal to poletje in preživel z njimi v Camp Billingsu..
Zadnji večer smo imeli skupno večerjo, nato pa noro zabavo, ki se je zavlekla pozno v noč. Spanca je bilo zelo malo!  Naslednji dan sem se s solzami v očeh poslovil od novih prijateljev in se skupaj z Jiržijem, s katerim sva se najbolje spoprijateljila čez poletje, odpravil obiskat Niagarske slapove, ki ležijo na meji med Združenimi državami in Kanado
Po naporni celodnevni in nočni vožnji sva ob 4.30 zjutraj prispela v Buffalo, na tamkajšnjo avtobusno postajo. Vsa nenaspana in nerazpoložena sva se usedla v čakalnici, da se zdani, nato pa se bova odpravila proti hostlu na glavni ulici.
Čez nekaj minut je k nama pristopil črnc (nisem rasist) in naju vprašal, kam sva namenjena. Rekel je, da nama bo pokazal pot do hostla. Že greva za njim, ampak ker se mi je zdel nekam sumljiv, sem poklical Jiržija bolj naglas. To je slišal tudi policaj, se nam približal ter legitimiral črnca. Midva se usedeva nazaj in čez nekaj minut pride ta policaj do naju in vpraša, kam sva namenjena? Poveva ime hostla in nama ponudi prevoz. Tako sva se peljala v pravem policijskem avtomobilu – in to brez lisic na rokah!
V hostlu sva se nato prijavila, pustila stvari v sobi in se z avtobusom odpeljala do Niagarskih slapov, kjer sva preživela zelo lep dan. Ogledala sva si slapove, se popeljala z ladjo do slapov in se »skopala«  pod njimi. Sam sem šel tudi na kanadsko stran, od koder je lep pogled na slapove.
Naslednji dan pa sva si ogledala mesto, hokejske dvorane in dve muzejski vojaški ladji in podmornice.
Tukaj sva še enkrat izkusila prijaznost Američanov. Že precej utrujena in lačna se pogovarjava, če bi šla na ogled muzejskih ladij. Vstopnina je bila 8 ali 10$. Vprašala sva, če imajo študentski popust. Na najino žalost ga niso imeli. Medtem, ko razmišljava, če bi plačala karto in si ogledala muzej, pristopi prodajalec in reče: «Glejta fanta, moj šef pravkar odhaja, jaz pa sem danes zadnjič v službi, pojdita kar zastonj noter«. Zahvalila sva se mu in se odpravila na ladje in podmornico. Bila sva navdušena nad velikostjo in prostornostjo ladij, kakor tudi nad spoznanjem, kako je potekalo življenje na vojaški ladjah in podmornici. 
Večer sva preživela v družbi treh Avstralcev ob igranju biljarda.

Sinoči sva  prišla v novi kamp, kjer bova ostala samo 14 dni, da si zasluživa nekaj denarja. Ta kamp leži ob velikem jezeru v Vermontu (Lake Champlain). Imenuje se Tyler Place Family Resort. Je zelo velik družinski kamp oz. družinska rezidenca, kamor zahajajo na počitnice ljudje z veliko denarja.

Pozdrav,
Zoran